Alla de viktigaste områdena för vinodling ligger nära varandra i ett landskap format av bergen.
Pinot Noir trivs verkligen i centrala Otago, med en mängd fantastiska smaker, olika för varje underregion.
Området är också känd för att producera utmärkta Pinot Gris, Chardonnay och Sauvignon Blanc.
Centrala Otago lockar många turister som fängslas en bred variation av vingårdar som är öppna och välkomnade. De höga snöklädda bergen och glittrande floder som är inbäddade djupt nere i ravinerna (här var guldrushen stark på 1880-talet) drar besökare från hela världen.
Det speciella klimatet innebär att man på vissa platser får viner med stor intensitet och finess.
Besök Central Otago
Centrala Otago är Nya Zeelands sydligaste vinregion och platsen för stora berg, orörda sjöar och en dramatisk himmel. Året runt är det lätt att komma hit via flygplatsen i Queenstown. Varje årstid har sin tjusning. Skidåkning på vintern följt av ett glas Pinot Noir till brasan eller en cykeltur mellan vingårdarna sommartid. Det finns gott om bra matställen i området, inte minst vingårdsrestaurangerna. Var och en av de sex delregionerna i Central Otago har sin unika vinkultur, vilket innebär att det finns mycket att upptäcka på denna delen av Södra ön. För mer information om att besöka Central Otago, se www.centralotagonz.com .
Centrala Otagos underregioner
A. Wanaka
Ett spektakulärt landskap i de centrala delarna av regionen är hem för några av världens bästa Pinot Noir. Området, som ligger 80 km och några bergskedjor norr om Queenstown, har kanske världens mest pittoreska vingårdar. Vackra och med lite mer nederbörd än övriga, ger samtidigt den vackra sjön Wanaka värme som mildrar frosten och ökar produktionen av några delikata och kraftiga viner.
B. Gibbston
Beläget öster om Queenstown längs den spektakulära Kawarau-klyftan, har Gibbston gått från klarhet till klarhet sedan de första flaskorna tappades kommersiellt 1987. Det översta delområdet och dess kallare klimat och norrläge, innebär vinstockar som mognar senare än angränsande områden och skapar lättare men fortfarande intensiva viner.
C. Bannockburn
På den södra stranden av floden Kawarau, vid änden av Cromwell Valley, hittar man vingårdarna på en av de varmaste och torraste platserna i regionen. Skörden kan vara upp till en månad före andra underregioner, och de producerade vinerna är mycket distinkta och komplexa.
D. Alexandra
Ferauds planteringar 1864 började här och hans stenodling står fortfarande kvar i det spektakulära landskapet. Klimatet är torrt i den sydligaste delregionen och kan gå till ytterligheter på både sommar och vinter. De dagliga klimatvariationerna, ända fram till skörden, ger levande varierande, aromatiska, fint strukturerade viner.
E. Bendigo
Nordöstra om Cromwell är Bendigo kanske det varmaste av alla underregioner med vinstockar planterade på mjuka sluttningar i norrläge. Planteringar i stor skala på stenig jord utnyttjar det extrema klimatet med varma sommarsolen och kalla klara nätter.
F. Cromwell / Lowburn / Pisa
Detta område ligger på den västra sidan av sjön Dunstan som sträcker sig norrut i cirka 25 km från Cromwell. Majoriteten av planteringarna ligger på de nedre delarna och i dalbotten som löper parallellt med den snöklädda bergskedjan Pisa som producerar förföriska viner.
Klimat & jord
Klimat
Detta är världens sydligaste vinregion och landets högst belägna. I detta halvkontinentala klimat måste man acceptera och till och med planera för frost. Många solskenstimmar och korta, varma somrar ger ett idylliskt, ibland brutalt, landskap för vinstockar. Den torra berggrunden och totalt sett låga luftfuktigheten är betydande fördelar, vilket hjälper till att skapa viner med både fantastisk renhet och komplexitet.
Jord
Centrala Otago jordar består av gamla, vindblåsta sedimentlager som bildats under istider och glaciäerer som malt sönder berget till ett fint mjöl. Jordarna släpper snabbt igenom nederbörden.
Låg nederbörd innebär en begränsad urlakning, vilket ger bra mineralitetsnivåer men också låga nivåer av organiskt material. Resultatet är jord med låg kraft och hög mineralhaltighet, där bevattning kan användas för att kontrollera vinets utveckling och optimera fruktkvaliteten.
Allt detta tillsammans resulterar i att Central Otago är på världsscenen som en unik vinodlingsterroir, från vilken viner av hög kvalitet tillverkas.
Vinstilar, odlingar och produktionsinformation
Pinot Noir
Flaggskeppssorten som blir allt bättre Doftande, frodig frukt som understöds av stram struktur, silkeslen textur och sann intensitet. Det finns markanta skillnader mellan vinerna från olika underregioner.
Vita viner
Riesling sticker ut; plus smarta Pinot Gris och Gewürztraminer. Stilar varierar från strängt torrt till dekadent söt men alltid mousserande frukt och exakt struktur.
Chardonnay
Citrus- och mineralpersoner, tätt strukturerade, fina kroppar och sofistikerade; kan drickas som unga men utvecklas med stor komplexitet och elegans.
Sauvignon Blanc
Mineral och örter tillsammans med ananas och passionfrukt. Skarp struktur, uppfriskande surhet och torr finish är kännetecken.
Övriga
Parfymerade och vackra roséer, ofta tillverkade med saignée-metod, som blir till läckra aperitiffer; och fast, komplex men ändå känslig Méthode Traditionelles får oftast mycket bra omdöe av den samlade kritikerkåren.