Mixen av sol, grönskande landskap, fascinerande historia och ett spännande utbud av vinstilar gör Gisborne till ett intressant vinresmål.
Detta relativt avlägsna område, skänker belöning till dem som tar en tur österut med ett varierande viner, från kraftiga med massor av smak till kritikerrosade biodynamiska klassiker.
Gisborne är platsen för en betydande samling av stora tillverkare, vingårdar och pigga entreprenörsodlare som hela tiden utforskar nya sorter och platser att odla på.
Chardonnay dominerar men förtjusande ljusa Pinot Gris är regionens näst största vinsort samtidigt som det hela tiden testas nya druvor.
Gisborne har en rik historia och hävdar att det var där som kapten Cooks första gången steg i land liksom att staden är den första platsen i Nya Zeeland där man kan se soluppgången.
Besök Gisborne
Gisbornes intensiva solsken ger inte bara fantastiska möjligheter att odla vin utan gör hela området värt att besöka. De prisbelönta vingårdarna i denna region, ligger alla nära varandra och kan nås inom 15 minuter från Gisbornes centrum eller för den delen flygplatsen. Det inebär att en besökare har gott om tid att koppla av och njuta av regionens viner. Gisborne är en cool liten stad som många åker till för att surfa men har även mängder av kaffeer och butiker. För naturälskaren, finns här det mesta att välja på. För mer information om att besöka Gisborne, se www.tairawhitigisborne.co.nz/visit .
Gisborne subregioner
A. Ormond
Norr om staden, där floddalen smalnar in mot Raukumara-området, hittar man Gisbornes ursprungliga planteringar (och några av dagens bästa vingårdar och viner). Detta område är också platsen för ”The Golden Slope”, en 10 km lätt sluttande backe med kalkstenpåverkad jordjord, som producerar några av Gisbornes bästa Chardonnay.
B. Patutahi
Cirka en tredjedel av regionens vinstockar finns på denna varmare del, väster om staden. Med lite regn och väl dränerande, sluttande lerajordar , ger detta område en utmärkt Gewürztraminer.
C. Manutuke
I detta kustområde, söder om staden, etablerades vinstockarna först i slutet av 1890-talet. Chardonnay är den viktigaste sorten som odlas i väl dränerad och sandig jord samt men även i tyngre lerjordar som finns på platser väst. Närmare floden ger jord och klimatförhållanden underbara botrytiserade viner och fina smaker.
Stilar, plantering och produktionsinformation
Chardonnay
Mycket smakrika. Okomplicerade tidiga viner är en specialitet, men de bästa, intensiva vinerna har verklig lång livslängd.
Merlot
Kan vara utmanande i det här klimatet men torrare år ger druvan köttiga, smakrika röda viner. Andra tyngre röda sorter, t.ex. Malbec, har lyckas väl på noggrant utvalda platser.
Sauvignon Blanc
Mycket tropiska, mogna och häftiga stilar med stor kropp men tidigt plockade kan vara lättarem med örter
Övrig
Här finns bra exempel på mousserande viner. Semillon klarar sig bra. Pinot Noir, Pinotage är också värda att hålla utkik efter.
Klimat & jord
Klimat
Många solskenstimmar och ett varmt klimat (regelbundet flest soltimmar och de högsta temperaturerna i landet) innebär att Gisbornes druvor ofta är de första som skördas i Nya Zeeland. Sena sommar / höstregn kan vara en prövning för producenterna, men ny teknik minskar problemen.
Jord
En mångfald av lera och slam från floderna , (idealiska för aromatiska viner) samt tyngre lerjordar på slätterna (passar kraftigare vinstilar).