”Nya Zeelands kallare, maritima klimat skapar många Pinot Gris viner med stor komplexitet och nyans” Neal Martin, www.eRobertParker.com
Pinot Gris, som odlas i hela Nya Zeeland, är fräscht med små antydningar av äpple, päron, kaprifol, och bröd.
Det är mer besläktat med Alsace i sin stil än den torrare Pinot Grigio.
Lagring på tunnor och jäsning med hjälp av inhemsk jädt, använd i Nya Zeeland för att bygga struktur, smak och komplexitet.
Sedan druvan kom Nya Zeelands i början av 1990-talet har Pinot Gris haft en anmärkningsvärd framgång och är nu landets tredje mest populära vita sort.
Regionala stilar:
Druvan odlas i hela landet och det varmare klimatet på Nordöns regioner som Hawke’s Bay och Gisborne, ger ett spännande och mångskiftande vin.
På den kallare södra ön produceras tätare viner med stor struktur och lång smak med smaker av vit persika, rött äpple och kanel.
Till maten
Den mjuka syran och markerade fruktigheten hos en välbalanserad Pinot Gris, kompletterar perfekt stekt fläskkött med en kokt päronsås eller krämig pasta, fjäderfä och skaldjur.