Kraftig, aromatisk med stor variation. Naturligt friskt med en tydlig syra: det perfekta vinet för asiatisk mat.
Sydöns ljusa dagar, svala nätter och långa, torra perioder skapar det perfekta klimatet för Riesling.
Riesling introducerades redan på 1800-talet men det är först sedan 1980-talet som druvan planterats i större volymer och klättrat till den fjärde mest populära vita sorten som planteras idag.
Över 90% av Riesling odlas på södra ön. Här är klimatet är idealiskt med svala, långa, torra, soliga perioder och låg luftfuktighet.
Vinstilarna som finns i Nya Zeelands sydliga klimat sträcker sig från knastertorra till frodigt söta.
Det finns ett brett utbud av regionala stilar från knastertorra till frodigt söta.
Nelson : Uttrycksfulla, fruktrika stilar med mogen stenfrukt, krydda och citrus. Intensiva smaker och skarpa, välstrukturerade upplevelser är resultatet av Nelsons rikliga solsken, milda klimat.
Marlborough : Den kallare regionen Marlborough har en mer rak, öppen smakfull stil, vilket ger fina torra viner. De tenderar att plocka fram en stark doft med tydliga kopplingar till citrus och lime.
Norra Canterbury : De svala slätterna som omger Christchurch och den böljande terrängen en timmes bilresa norröver ger skarpa, mineraliska Rieslings som kännetecknas av gröna äpplen och citrus.
Centrala Otago : Den svala och långa växtsäsongen med steniga jordar ger mycket smak av främst citrusfrukter med balanserad kropp.
Till maten
Nya Zeelands Riesling passar inte minst till de subtila smakerna i japansk mat.
Njut av de torrare vinerna till sallader och skaldjur eller kycklingrätter och de sötare stilarna med kryddig thailändsk mat och andra asiatiska rätter.