Vinlandet Nya Zeeland
Spännande historia
Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Men det dröjde 150 år innan landet på allvar började utnyttja sitt svala, maritima klimat för framställning av kvalitetsvin. Några av de faktorer som bromsade vinnäringen var vinlusens ankomst 1895 och ett restriktivt regelverk som begränsade producenternas möjlighet att sälja sina viner direkt till allmänheten.
Hållbar produktion
Under de senaste 30 åren har utvecklingen gått mycket snabbt och produktionen har mångdubblats sedan 1960-talet. Moderna produktionsmetoder har tillsammans med satsningen på sauvignon blanc under 1970-talet byggt upp landets rykte som vinnation. Många vinmakare har också tagit inspiration från Europa och ofta även praktiserat i till exempel Frankrike för att ta till sig klassisk vinodlingsteknik.
Nya Zeeland ligger också lång framme när det gäller hållbar produktion, så kallad sustainable winegrowing – som innebär att man tar hänsyn till hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter.
Waikato & Bay of Plenty
Waikato- och Bay of Plenty-regionerna söder om Auckland har små fickor av vingårdsplantor spridda bland böljande jordbruksmark. Vinstilarna är främst
Waitaki Valley, norra Otago
Mellan det svala södra Stilla havet i öster och de höga topparna i södra Alperna i väster, är Waitaki-floden en
Canterbury & North Canterbury
Där de södra alperna möter ett omfattande lågland, tillverkar små nischade producenter enastående Pinot Noir, Chardonnay och andra fina smakrika
Central Otago
Ett spektakulärt landskap är hem för några av världens bästa Pinot Noir men även imponerande och inspirerande vita viner.
Hawke’s Bay
Nya Zeelands näst största vinregion, soliga Hawke's Bay har producerat fina viner, ända sedan 1851.