Det komplexa, kryddiga, smidiga Syrahvinet från Nya Zeelands får allt större uppmärksamhet på den internationella scenen.
Med ljusa smaker och elegant konsistens är stilen på Syrah från Nya Zeland, förfinad och elegant och fylld med plommon och smakrik svartpeppar.
Syrah har en lång historia i Nya Zeeland som går tillbaka till mitten av 1800-talet, och finns idag nästan 90% av planteringarna i Hawke’s Bay och Auckland / Northland.
Lätt igenkännbar med sina ljusa, kryddiga smaker och eleganta konsistens.Nya Zeelands Syrah, släkt med den eleganta norra Rhône-stilen, är full av plommon och smakrik svartpepparsmak, och ibland till och med en antydan av violer. .
Syrah-planteringar har vuxit snabbt från en blygsam andel och nästan fördubblats under det senaste decenniet till 430 hektar 2016.
”Tänk på Crozes-Hermitage eller Saint-Joseph snarare än Cote-Rotie eller Hermitage … färska, fasta och perfekt till mat”. Steve Tanzer, International Wine Cellar, USA
Klimatet är en viktig faktor
Klimat: I huvudsak odlas Syrah i de varmare regionerna i Auckland, Northland och Hawke’s Bay,
Jord: Medan Auckland främst har leria jordar, har Hawke’s Bay en enorm mångfald av olika jordmåner, inte minst med vulkanisk aska.
Till maten
Mycket få viner klarar av att stå emot Peking ankans kraftfulla smaker som just en fruktig, vackert doftande Syrah från Nya Zeeland.
Syrah passar strålande med grillat kött och nötkött eller med tomatbaserade rätter som pizza eller bolognese.