Ben Morris är född och uppuxen i Nya Zeeland och har en lång erfarenhet som vinmakare. Han studerade “a Master of Applied Science (Oenology)” – läran om vin och vinproduktion – på Lincoln University i Christchurch och specialiserade sig på forskning inom produktion av biodynamiska viner utan tillsatser och konserveringsmedel.
Frida Gardot mötte Ben år 2000 när hon studerade internationella relationer.
2006 flyttade paret till Sverige och startade Gardo & Morris och har sedan dess tillbringat sin tid i Sverige och Nya Zeeland med att producera och sälja sina viner. Till att börja med främst till restauranger men sen ett flertal år tillbaka även till Systembolaget.
Numera finns vinerna även på andra marknader i Europa, främst England och Tyskland.
Om producenten
Gardo & Morris grundades av Benjamin Morris och är ett familjeägt företag.
Leverantör
Gardo & Morris AB
Jordmån
Lera och slamjord.
Skörd
Maskinell. Skörden skedde nattetid.
Tillverkning/Vinifiering
Jäsning och kallmaceration i fyra till fem veckor. Enbart naturligt förekommande jäststammar användes.
Lagring
Vinet har lagrats cirka 12 månader på franska ekfat om 228 liter.
Serveras vid cirka 16°C till rätter av fisk eller ljust kött.
Provsmakningen:
Utseende:
Väldigt ljus, nästan jordgubbssaftlik
Doft:
Även här kommer man att tänka på jordgubbar och bär. Liten fatsmak
Smak:
Friskt men lite anonymt. Snabbt försvinnande och smaken räcker inte riktigt till, välbalanserat likväl.