I Marlborough, den nordligaste spetsen på sydön, började man odla druvor först 1973. Med 2400 soltimmar om året och karg jordmån visade det sig att området lämpade sig ypperligt för vinodling.
Stoneleigh’s viner är idag världsberömda för sina friska, fokuserade och livfulla viner. Stoneleigh ligger i Rapaura, i Wairau-dalen, och deras odlingar är en del av ett anmärkningsvärt vinodlingsområde med så kallade solstenar i vingårdarna. Dessa hjälper till både att dränera vingårdarna samt fånga solens värme och moderera temperaturen på natten vilket ger druvorna möjlighet att utveckla rika, intensiva smaker. Stenarna har inspirerat till Stoneleigh’s namn och är en spännande del av områdets historia. Det är kvarlämningar från bädden av en uråldring flod som runnit här. Man har en filosofi om minimal intervention i vingårdarna och detta säkerställer att varje odligsplats speglas i flaskan. Stoneleigh jobbar 100 % hållbart och är stolta innehavare av den världsledande certifieringen SWNZ, Sustainable Winegrowing NZ, etablerad 1997.
Druvorna skördas omsorgsfullt i början av maj vid perfekt mognad och pressas direkt. Vinet är sedan jäst vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Man har avbrutit jäsningen för att bibehålla några gram restsötma i vinet. Det får sedan vila på ståltank innan buteljering.
Passar till
Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna med asiatiska inslag, eller till lättare vegetariska rätter.
Provsmakningen:
Utseende:
Klart och elegant men åt det ljusa hållet. Nästan lite glittrande i solsken.
Doft:
Första intrycket är lite unket men öppnar sig snabbt. Blir så småningom ganska generöst.
Smak:
Inte så torrt som man kunde hoppats på (om man gillar riktigt torra viner) men fungerar bra för sig själv i sällskap.