Lågmäld kompis bland böckerna

Ursprung

Villa Maria grundades 1961 av George Fistonich i Mangere, Auckland. Första årgången kom 1962. Under 1970-talet började företaget expandera och man har idag 250 anställda. 100 hektar av de egna vingårdarna är ekologiskt certifierade. Vinmakare är Helen Morrison.

Druvorna till Earth Garden- vinerna kommer av naturlig odling med vildblommiga trädgårdar mellan vingårdsraderna och regenerativ vinodling för att hålla Nya Zeelands jordar friska och ekosystem blomstrande med stort biologiskt mångfald av vilda växter och insekter. Producenten arbetar mycket med hållbarhet och tar stort miljömässigt ansvar för att stolt kunna lämna över till kommande generationer.

Musten vinifierade på rostfritt stål (90%-92%) och ekbarriques (8% – 10%) som säkerställer att vinet uppfyller certifierad ekologisk status. Endast ekologiskt certifierade jäst och klarningsmedel används, vilket säkerställer lämplighet för växtbaserade dieter. Vinet jäser på kontrollerad temperatur mellan 12-16c i 15-25 dagar.

Passar till

God som aperitif och till lättare rätter av fisk eller skaldjur och till sallader.

Provsmakningen:

Utseende:

En tydlig färg som drar lite åt det gröna, men det är nästa omärkbart.

Doft:

En ganska liten doft som inte avslöjar så mycket. Liten antydan åt passion, persika och liknande frukter. 

Smak:

Det börjar lite blygt och första tanken är att det här var snabbt över, men så vaknar smakerna till och tar lite plats. Inte särskilt druvtypiskt utan mer åt det klassiska vita. Ganska mjukt och blommigt runt och stör inte. Passar bäst i lugna sammanhang och lågmälda samtal. Kanske perfekt att dricka på ett bibliotek!

7,2 poäng!

"Lite blyg, men vaknar till"

Fakta:

  • Förpackning: Flaska 
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  13,5 %
  • Pris: 129:- (2022)

Poängbedömning:

Villa Maria, Earth Garden, 2021

7.2

Utseende

8.0/10

Doft

6.0/10

Smak

7.5/10