Står stadigt på egna ben

Ursprung

Akarua är en ung och pigg vinproducent – de första stockarna planterades så sent som 1996 I Central Otago. Vingården ägs av familjen Skeggs som på 1970-talet började semestra i området, för att så småningom lyckas köpa mark på några av de bästa lägena i regionen t ex norrlägen i Bannockburn. Totalt har de fem separata vingårdslägen att tillgå. På Akarua arbetar ett mycket erfaret team av vinmakare och vitikulturister tillsammans i en region som får högre status för varje år, mycket tack vare vinerna från Akarua som regelbundet tar hem medaljer i både nationella och internationella vintävlingar.

Vinet består av 100% Sauvignon Blanc och denna plott är certifierad som ekologisk. Plotten ligger i nord-sydlig riktning och jordmånen består främst av sand, skiffer och lera. Själva vinrankorna är uppåt 26 år gamla. Årgång 2019 var kall och med lagom mycket regn, något som resulterade i långsam utveckling av druvorna och de mognade därför i lagom takt med perfekt mognad vid skörden. Druvorna plockades för hand och hela klasar pressades, vinet fermenterades till 75% på ståltank och 25% i ekfat. Vinet låg extra länge på sin jästfällning för att utbringa mer smak och komplexitet. 

Provsmakningen:

Utseende:

En fin färg, inte så lysande men ändå inbjudande

Doft:

Komplex, eller kanske lite krånglig. Känns lite instängd samtidigt finns det något som lockar

Smak:

All blygsel är borta, här är ett vin som tar för sig. Stor smak, många smaker, frisk smak. Riktig fullträff som fungerar hur bra som helst med mat, men även klarar sig på egen hand

8,3 poäng!

"Ett stort vin att njuta av på egen hand"

Fakta:

  • Förpackning: Flaska 
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  11,5 %
  • Pris: 179:- (2022)

Poängbedömning:

Akarua Sauvignon Blanc 2019

8.3

Utseende

8.5/10

Doft

7.5/10

Smak

9.0/10