Ett mjukt och vänligt vin

7,7 poäng!

Ursprung

Rose Family Estate med Wairau River en prisbelönt vingård belägen i Marlborough, Nya Zeeland. Vingården är känd för sina eleganta och friska viner med tydliga toner av frukt och blommor.

Historia 

Rose Family Estate grundades av Jonathan och Julia Rose år 2003. Familjen är stolta över att ha skapat en vingård som är helt organisk och certifierad enligt biodynamiska principer. De arbetar ständigt med att utveckla nya metoder för att minska sin miljöpåverkan och maximera kvaliteten på sina viner.

Vinproduktion

Vingården producerar huvudsakligen Sauvignon Blanc och Pinot Noir, men har också en mindre produktion av Chardonnay och Pinot Gris. Deras viner är kända för sin fruktighet och friskhet, med en tydlig karaktär av den marlboroughska terroiren. Vinerna är eleganta och har en balanserad syra.

 Utmärkelser

Rose Family Estate har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive ”New Zealand Organic Vineyard of the Year” och ”New Zealand Wine Producer of the Year”. Deras viner har också blivit utvalda av Air New Zealand för att serveras ombord på deras internationella flygningar.

Tillverkning

Druvorna skördades för hand tidigt på morgonen och genomgick en varsam pressning, följt av en blandad jäsning i både nya och gamla, franska och amerikanska ekfat, samt ståltankar. Vinet har även vilat i 10 månader på faten innan det har buteljerats

Provsmakningen:

Utseende:

En kraftfull färg, inget snack om saken. Kanske en antydan om lite grönt men ser bra ut.

Doft:

Relativt stor doft där vissa dofter tränger sig igenom. Vad kan det vara? Vi enas om melon och citrus.

Smak:

Mjukt, på gränsen till inställsamt. Det här vinet bråkar inte med någon. Man blir inte ovänner över vinet, en kultiverad kamrat åt det diskreta hållet men med stil och elegans.

"Här kommer jag"

Fakta:

  • Förpackning: Flaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  13,5  %
  • Pris: 139:- (2023)

Poängbedömning:

Wairau River Chardonnay, 2020

7.7

Utseende

7.9/10

Doft

6.9/10

Smak

8.3/10