Mer smak än vad man kan förvänta sig

8,0 poäng!

Bakgrund

Villa Maria Estate har odlat Pinot Noir ekologiskt sedan år 2010. Druvorna till Earth Garden- vinerna kommer av naturlig odling med vildblommiga trädgårdar mellan vingårdsraderna och regenerativ vinodling för att hålla Nya Zeelands jordar friska och ekosystem blomstrande med stort biologiskt mångfald av vilda växter och insekter.

Producenten arbetar mycket med hållbarhet och tar stort miljömässigt ansvar för att stolt kunna lämna över till kommande generationer.

Villa Maria

Historien om Villa Maria estate börjar med tjugo år gamla George Fistonich som 1961 fick hyra lite mark av sina föräldrar för att odla vin. Platsen var Mangere, i utkanten av staden Auckland på Nya Zeeland. Idag sextio år senare anses han som en pionjär för sina insatser inom vinindustrin. Villa Maria Estate är Nya Zeelands mest kända vinhus och ett av världens mest beundrade vinmärken.

Redan i slutet av 90-talet började George Fistonich konvertera till ekologisk odling och fick sin första EKO-certifiering 2007. Han var också pionjär när det gällde att bevara den höga kvaliteten på sina buteljerade viner. Efter problem med korkskador och oxidation gick han helt över till skruvkapsyl för tjugo år sedan, som en av de allra första kvalitetsproducenterna.

I dag är Villa Maria ett aktat namn bland vinälskare och ett av världens mest prisbelönta vinföretag. Bland annat finns man på listan över dryckesvärldens mest beundrade varumärken år efter år, och Villa Maria har också utsetts till Nya Zeelands bästa vinproducent. George Fistonich själv finns också med på den prestigefyllda topplistan över vinvärldens mest framträdande personer.

Provsmakningen:

Utseende:

Lite olika meningar om färgen. Blå/lilaaktigt eller kanske åt det bruna hållet. Hursomhelst är vinet klart och inbjudande.

Doft:

Inte någon stor doft, snarare lite smygande med lite inslag av bär av det mörkare slaget.

Smak:

Det börjar kraftfullt så att man funderar vilken druva det egentligen är. Sedan försvinner smaken igen för att komma åter tillbaka. Det är ingen vanlig Pinot Noir som ber om ursäkt, här finns det mer kraft än väntat. Lång härlig eftersmak.

"Ett stabilt val"

Fakta:

  • Förpackning: Glasflaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  13,5  %
  • Pris: 189 :- (2023)

Poängbedömning:

Villa Maria Earth Garden Pinot Noir 2020

8

Utseende

7.5/10

Doft

7.5/10

Smak

9.0/10