Lite kärvt men lätt att tycka om

8,0 poäng!

Saint Clair Family Estate

Saint Clair grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim.

Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag, men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate. 1994 var första gången som alla viner vann medaljer, inklusive guld, och vinerna är sedan dess populära världen över.

Hela familjen Ibbotson är engagerade i familjeföretaget och jobbar passionerat med allt som krävs för att tillverka sina utsökta viner.  Döttrarna Sarina och Julie sköter numera merparten av den dagliga driften i vineriet. Sonen Tony är bosatt i Australien men ansvarar för all design och jobbar med familjeföretagets hela grafiska profil på avstånd, även om han ofta är hemma i Marlborough på besök. Sedan har vi förstås pappa Neal & mamma Judy som fortfarande i allra högsta grad är delaktiga i strategi och utveckling trots att de nådde pensionsålder för rätt så många år sedan.

Med det starka engagemang familjen har i sitt företag är det svårt att tänka sig att någon av dem någonsin kommer att pensionera sig helt och hållet. Arbetet är snarare en livsstil fylld av mycket glädje och njutning!
Saint Clair äger vingårdar i Marlborough och Hawke’s Bay och varje år köper de lite mer mark, för att utveckla produktionen och fortsätta sitt spännande arbete med tradition såväl som innovation. Resterande vingårdsareal har de långtidskontrakt för och de sköts precis som om de vore deras egna.  Saint Clair är inte ekologiskt certifierade men de använder minimalt med gödningsmedel etc. då de tror på en hållbar jord och vinmakning. Neal har ju arbetat med vingårdar i Marlborough ända sedan 1978 så han vet att det är viktigt att ta hand om jorden där vinrankorna växer för att få bra viner i slutändan!

Vinet

Frukten kommer från en single vineyard i Gimblett Gravels, Hawke’s Bay som är optimal för Syrah med sin väldränerade jordmån. Frukten skördades på natten för att vara så sval som möjligt när den anländer till vineriet. Kallmaceration under fyra dagar innan alkoholjäsningen startade. Delar av juicen fick sen mogna i ståltank och resterande i franska ekfat för att ge både den härliga frukten och en touch av fat.

Provsmakningen:

Utseende:

En härligt djup, kraftfull färg men en liten antydan till lila kant. Det ser verkligen lockande ut.

Doft:

Doften slår inte knock men är ändå tydligt markerad. Vi anar lite höstbär och måhända någon ek. Liten spetsig spritighet men ingenting som tar över.

Smak:

Först ganska lätt och direkt känner man en viss strävhet mot tungan. Sedan vaknar vinet och börjar skicka ut signaler om mörka bär, lite pepprighet och en en dunst ek. Inte någon rung syrah utan snarare svävande men lätt att tycka om. Trivs ännu bättre ihop med lite mat.  

"Smaken hänger kvar"

Fakta:

  • Förpackning: Glasflaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  13  %
  • Pris: 189 :- (2023)

Poängbedömning:

Saint Clair Gimblett Gravels Syrah, 2020

8

Utseende

8.5/10

Doft

7.0/10

Smak

8.4/10