Skapar osäkerhet kring bordet

6,2 poäng!

Bakgrund

Villa Maria grundades 1961 av George Fistonich i Mangere, Auckland. Första årgången kom 1962. Under 1970-talet började företaget expandera och man har idag 250 anställda. 100 hektar av de egna vingårdarna är ekologiskt certifierade. Vinmakare är Helen Morrison.

Om vinet

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Druvorna till Dulcét skördas för hand i början av mars. Druvorna skördas vid låg brixnivå för att behålla druvans fina fräschör och syra. Brix är ett sätt att mäta druvans naturliga sockerhalt. Chardonnay ger citrus och äppeltoner till vinet och Pinot Noir ger elegant djup till blenden. Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Vinifieringen sker på rostfria ståltankar och en mindre del av musten på gamla ekfat. Basvinerna blandas och buteljeras i November och får sedan vila på jästfällning i flaska i 24 månader innan degorgering.

Provsmakningen:

Utseende:

Tydlig, markerad färg med små fina bubblor som sakta stiger. Ser inbjudande ut.

Doft:

Inte jättestor doft, känns lite platt men här finns i alla fall äpplen och melon

Smak:

Hoppsan, äpplena slår helt igenom och ger snarare än hänvisning åt cider än vin. Det är inte dåligt, men samtidigt tveksamt om  det är meningen. Kan det vara ett skadat exemplar? Meningarna går isär bland sex personer, vi behöver göra ett nytt test för att vara säkra.

"Tillfällig miss?"

Fakta:

  • Förpackning: Glasflaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  12  %
  • Pris: 191 :- (2023)

Poängbedömning:

Dulcét Méthode Traditionelle, 2018

6.2

Utseende

8.0/10

Doft

6.7/10

Smak

4.0/10