Denna stora och mycket mångsidiga region är hem för några av Nya Zeelands största vinföretag men också många högkvalitativa boutique-vingårdar som erbjuder något för varje smak.
Auckland är en av Nya Zeelands äldsta vinregioner, etablerad i början av 1900-talet av passionerade kroatiska, libanesiska och engelska vinproducenter.
De lokala delregionerna förenas av vulkaniska, lerika jordar, ett tempererat havsklimat och närheten till Nya Zeelands största stad.
Waiheke Island i Hauraki viken, är hem för fantastiska Syrah, Chardonnay i världsklass, intensiva Cabernet-blandningar med fina aromer.
West Auckland är berömt för sin internationellt erkända, eleganta Chardonnay och lika stiliga Merlot.
Norr om Auckland produceras utmärkta Cabernet-blandningar, Pinot Gris och Syrah med många framväxande röda sorter som vinifieras med stor framgång.
Banbrytande producenter: Babich, Brajkovich, Corbans, Delegat’s och Nobilo (för att nämna några), har stått tidens prov och fått betydande internationell anerkändelse.
Besök Auckland
Auckland är inte bara Nya Zeelands största stad, det är också en stor och mångsidig vinregion med besökares upplevelser för att återspegla detta. De tre underregionerna har sina egna individuella personligheter, både i viner och karaktär. Matakana ligger inom en timme från staden Auckland.
Matakana
45 minuter norr om staden Auckland ligger Matakana Coast Wine Country, ett samhälle känt för produkter av hög kvalitet och konstgallerier av hög kvalitet. Vinet är exklusivt eftersom de flesta tillverkas i små mängder, vissa med handplockade druvor, och många är inte tillgängliga på den bredare marknaden. Besökare kan prova viner längs Matakana Wine Trail, stanna vid vägen och njuta av fantastiska vandringsleder, cykelleder, idylliska utsikt över kusten och vita sandstränder. För mer information om att besöka Matakana, se www.matakanawine.co.nz .
Västra Auckland
30 minuter väster om staden Auckland ligger staden Kumeu, hem för vingårdarna i västra Auckland. De böljande kullarna i väst är kända för att producera inte bara kvalitetsvin, utan också färska råvaror inklusive jordgubbar, och är en av de bästa platserna att ta en paus för riktig fruktglass under sommarmånaderna. Bortom Kumeu hittar du hemliga dalar med vattenfall innan kullarna ger plats för de berömda svarta sandstränderna. Ett besök i vinerna i West Auckland lämnar besökare med bestående minnen. För mer information om att besöka West Auckland, se www.aucklandnz.com/auckland-west .
Waiheke
En 40-minuters färjetur från centrala Auckland landar besökare på Waiheke. När man är där kan man gå med på en vintur, hyra en skoter eller hoppa på bussen för att njuta av de många lockande vingårdar som finns över ön. Waiheke är också en destination för restauranger och är hem för några av de mest belönade restaurangerna i Nya Zeeland, ofta med hisnande vyer och spännande designad interiör. Dessutom kommer är det lätt att hitta butiker, gallerier, spa och kaféer i de pittoreska strandstäderna mellan vingårdarna. Mer information om hur du besöker Waiheke finns på www.waiheke.co.nz .
Auckland subregioner
A. Waiheke Island
Denna pittoreska ö definierar gränserna för Auckland-regionen och bidrar till dess unika terroir. Det varma, torra maritima klimatet främjar intensitet, sortens djup och fruktens renhet. Ön har länge varit känd för sina spännande Cabernet-blandningar och har nyligen fått uppmärksamhet för din modiga Syrah, eleganta Chardonnay, djupa, fruktfyllda Montepulciano och Petit Verdot samt doftande Viognier- och Pinot Gris-viner.
B. West Auckland
Många av Nya Zeelands äldsta vinfamiljer bor fortfarande i denna varma och bördiga region, efter att ha kommit hit för nästan 100 år sedan. Regionens gamla Chardonnay- och Merlot-vinstockar producerar frukt som används för att skapa fina viner, som har fått mycket internationell uppskattning.
C. Matakana
En timme norr om Auckland ligger de vackra böljande kullarna i Matakana. Vinrankorna är relativt unga, men producerar fruktfyllda Pinot Gris, Syrah och Cabernet-baserade viner. Klimatet är milt, men ett noggrant urval av odlingsplatser ger viner med god kropp och struktur.
Klimat & jord
Klimat
Varmt och relativt fuktigt för det mesta, med regn som kan vara rikligt under vintermånaderna.
Waiheke Island’s Hauraki Gulf-läge erbjuder ett typisk klimat som drar nytta av den kylande havbrisen och är varmare och torrare än resten av regionen.
Jordmån
Aucklands omfattande vulkanhistoria har på ett positivt sätt skapat unga och fruktbara jordtyper.
Alla delregioners förutsättningar varierar avsevärt och även om vissa jordar inte är optimala så har klok markanvändning och nogggrant klonval möjliggjort produktionen av många premiumviner.
Vinstilar, plantering och produktioninformation
Röda blandningar
Balanserade röda blandningar är vanliga i hela regionen; Merlot presterar vanligtvis bäst på de tyngre jordarna. Tät men ändå elegant, omtalade men ofta mycket höga priser.
Chardonnay
Varierande stilar av mogna viner med tropiska smaker och färska bär balanserad med surhet är vanliga i hela regionen.
Syrah
Sofistikerade, intensiva viner som flödar från Waiheke och förstärker den aromatiska, eleganta, rent fruktiga uttrycket av druvan.
Pinot Gris
Odlas i hela regionen men särskilt intensivt i Matakana, som producerar kraftiga, betydelsefulla viner med kryddig, mogen stenfrukt och päronarom.