Raffinerad och med massor av druvor. Nya Zeelands Chardonnay är fylld med koncentrerad citrus och ljus tropisk frukt.
Mångsidigheten hos denna druva gör den perfekt för vinodlare och vinproducenter att skapa mästerverk.
Man hittar många olika Chardonnay-stilar i Nya Zeeland. Från väldigt druvtypiska och nästan råa, till läckra exempel med komplexitet, elegans och en touch av ek.
Nya Zeelands Chardonnay reflekterar landets unika terroir och den enorma mångfalden i de olika regionerna.
Under 1990-talet planteras mer Chardonnay än någon annan druva. I dag finns Chardonnay av toppkvalitet i alla regioner.
Balanserad men koncentrerad. Nya Zeelands Chardonnay är alltid elegant med en fin balans mellan mineralitet och frukt.
Typiska regionala stilar avgörs helt av klimatet.
Varmare klimat ger vanligtvis fyllda, runda, rika smaker och mjuk-medium syra.
Marlborough och andra kalla klimatregioner producerar oftast medelstora till lätta viner med mer syra och mineralitet och färska, citrus- och salta smaker.
Till maten
En ung Chardonnay är fantastisk med skaldjur.
Mogna Chardonnays är mer komplexa med anspelningar på rostat bröd.
Dessa Chardonnay kompletterar därför smakfyllda, salta rätter som kyckling, kalvkött och kanin med krämiga, vitlök eller citronsmakade såser.