Höga ambitioner men den här årgången är alltför lätt

Ben Morris är  född och uppuxen i Nya Zeeland och har en lång erfarenhet som vinmakare. Han studerade “a Master of Applied Science (Oenology)” – läran om vin och vinproduktion – på Lincoln University i Christchurch och specialiserade sig på forskning inom produktion av biodynamiska viner utan tillsatser och konserveringsmedel. 


Frida Gardot mötte Ben år 2000 när hon studerade internationella relationer.

2006 flyttade paret till Sverige och startade Gardo & Morris och har sedan dess tillbringat sin tid i Sverige och Nya Zeeland med att producera och sälja sina viner. Till att börja med främst till restauranger men sen ett flertal år tillbaka även till Systembolaget.

Numera finns vinerna även på andra marknader i Europa, främst England och Tyskland.

Om producenten

Gardo & Morris grundades av Benjamin Morris och är ett familjeägt företag.

Leverantör

Gardo & Morris AB

Jordmån

Lera och slamjord.

Skörd

Maskinell. Skörden skedde nattetid.

Tillverkning/Vinifiering

Jäsning och kallmaceration i fyra till fem veckor. Enbart naturligt förekommande jäststammar användes.

Lagring

Vinet har lagrats cirka 12 månader på franska ekfat om 228 liter.

Passar till:

Serveras vid cirka 16°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Provsmakningen:

Utseende:

Väldigt ljus, nästan jordgubbssaftlik

Doft:

Även här kommer man att tänka på jordgubbar och bär. Liten fatsmak

Smak:

Friskt men lite anonymt. Snabbt försvinnande och smaken räcker inte riktigt till, välbalanserat likväl.

6,3 poäng

"Lättsam bekantskap"

Fakta:

  • Artikelnummer: 6292 (ordinarie sortimentet)
  • Producent: Gardo Morris Wines
  • Leverantör: Gardo & Morris AB
  • Ursprung: Marlborough
  • Årgång: 2018
  • Druva: Pinot Noir
  • Förpackning: Flaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt 13 %
  • Sockerhalt <3 g/l
  • Pris: 119 :-

Poängbedömning:

Gardot Morris Pinot Noir

6.3

Utseende

5.0/10

Doft

7.0/10

Smak

7.0/10

Bra

  • Låg sockerhalt

Dåligt

  • Ingen redovisning av tillsatser