Nya Zeelands vinproducenter har utnyttjat den komplexa och generösa karaktären av Gewürztraminerdruvan och en rad unika stilar hittas nu i hela landet.
Omfångsrik i bredd och tyngd, med en smidig konsistens och subtil syrahet, är Nya Zeelands Gewürztraminer extremt doftande, med rosenblad, litchi, kanel och ingefära. Vinerna är rika på mogen stenfrukt, söt citrus och kvitten.
Även om nuvarande volymer är små; druvan odlas över hela landet av en handfull dedikerade och passionerade producenter i stilar som kan variera i torrhet från bentorr till en söt sen skörd, men typiskt är Nya Zeelands Gewürztraminer tillverkad i torr stil.
Med naturligt lägre syra trivs druvan Gewürztraminer i Nya Zeelands mestadels svalare klimat och dränerade jord, medan solen kan lyfta den aromatiska renheten.
Klimat är en viktig faktor för de regionala stilarna.
Marlborough : Gewürztraminers är mycket uppskattade för sina rena och doftande aromater.
Hawke’s Bay : Det soliga, milda klimatet ger fylligare, rundade viner med skiktade, nästan fet texturer, rika på mogen stenfrukt, söt citrus, jasmin, ingefärakrydda.
Gisborne : Här lever arvet efter de banbrytande vinerna från Denis Irwin på 1970-talet, Gewürztraminer är en regional fullträff.
Nelson : Denna region uppnår ett mycket bra resultat med mogen tropisk frukt, rosenblad och kryddanoter.
Till maten
Gewürztraminer är ett underbart matvänligt vin som passar ett brett utbud av kök. Den starka personligheten gör att den kan samarbeta med rikt smaksatt hårdost, kyckling och fläsk samt skaldjur som krabba och räkor.
När det görs i lite sötare stilar, kan det vara ett bra sällskap till kryddigare asiatiska och Mellanösterns rätter. När den är som sötast gifter sig vinet med ostar och fruktbaserade desserter.