De första vinstockar planterades i Hawke’s Bay 1851 av Marist missionärer. Arvtagarna hittar man i Taradales historiska Mission Winery.
Hawke’s Bay har sedan dess förvärvat ett internationellt rykte för att producera Cabernet & Merlot-blandningar av hög kvalitet, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir och en imponerande mängd smakrika vita viner.
Det varma klimatet och den långa växtsäsongen möjliggör också en framgångsrik produktion av dessertvin.
En väl etablerad vinturism erbjuder ett brett utbud av vinkällarupplevelser men också mat- och vinfestivaler samt visar regionens art deco-arkitektur, främst i Napier.
Hawke’s Bays tempererade klimat och massor av sol gör regionen idealisk för vinodling.
Hawke’s Bay-regioner
A. Kustområden
Även om det maritima inflytandet från Stilla havet sträcker sig in över stora delar av Hawke’s Bay, påverkas givetvis druvorna som odlas direkt vid kusten mest av det tempererade klimatet och den långa växtsäsongen. De grusiga jordarna i Bay View i norra Esk River Valley-området och Te Awanga i söder har blivit berömda för sina förstklassiga Chardonnay och tidigt mogna röda viner, däribland Pinot Noir.
B. Hillsides
Vingårdarna i Havelock North på sluttningarna av Te Mata Peak har varit betydelsefulla Hawke’s Bay sedan 1890-talet. På senare tid har bergsterrasserna återskapats vid Bay View och nya sluttningar planterats i Esk River Valley-regionen och Maraekakaho. Med tanke på solen och sval nattluft planteras kullarna främst med klassiska röda sorter.
C. Alluvial Plains
Här startade några av de första kommersiella vingårdarna, bland annat planteringarna vid Korokipo samt Taradale och Meanee. Längre hittar man Bridge Pa, Gimblett Gravels och Ohiti. Dessa områden bildades under flera tusen år när nedre Ngaruroro-floden ändrade sitt flöde och röd mineralisk, slammig jord blev kvar tillsammans med grus och steniga backar.
River Valleys
Kör genom Hawke’s Bay, från de skyddande inlandsområdena i väst till havet i öst, så ser man fyra floder, Kring dessa finns det platser som gett skyddade miljöer med stor variationer i höjd, påverkan av sol och variationer i jordmån. Här finns fina exempel på Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris. Från de högre höjderna även Pinot Noir.
Central Hawke’s Bay
Inlandet på upp till 300 meters höjd, karakteriseras av svalare områden som visar goda förutsättningar för Sauvignon Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir.
Vinstilar, områden och produktion
Merlot
Bordeaux-blandningar är mycket framgångsrika och producerar viner med stor kraft, elegans och livslängd. Merlot är allt oftare den främsta druvan i blandningarna rik, ofta plommonpåminnande djup.
Chardonnay
Det vita flaggskeppet med utmärkt fruktintensitet och komplexitet. Vinerna är fylliga, långa, nästan överdådiga men ändå med fininställd syra som balanserar.
Sauvignon Blanc
Rika, fruktfyllda viner som bygs upp med en svag syra, ofta jästa på ekfat som tillför komplexitet och kropp.
Pinot Gris
Aromatiska, kryddiga, djärva och mogna viner med balanserad syra och god kropp.
Syrah
En spännande druva som visar stor karaktär och blir allt kraftfullare när både vinodlingsplatser och kloner förfinas. Viner är svagt parfymerade, eleganta med mogen frukt, smidig tanniner och markerad krydda .
Pinot Noir
Under de senaste 20 åren utnyttjas kloner som är mer lämpade för produktion av premiumviner, främst på svalare platser och högre höjd. Här kan kan hitta det mesta i smakväg: körsbär, bärfrukter, plommon, blommor och krydda, allt med vackert mjuka och smidiga tanniner och stor smakrikhet.
Övriga
Utmärkta exempel finns i överflöd av andra aromatiska vita som Viognier, Malbec, Tempranillo och även experimentella planteringar av italienska och spanska druvor. Det ger en fingervisning om att Hawke’s Bay verkligen är att räkna med framöver.
Klimat & jord
Klimat
Mycket soligt med temperaturer jämförbara med någonstans mellan Bourgogne och Bordeaux. Påverkan från havet och en lång växtsäsong. Det omgivande höglandet erbjuder vindskydd men frost kan vara en risk i vissa inlandsområden. Kallt och vått väder kan ibland ge problem under växtsäsongen men dränerade jordar bidrar till att minska dess påverkan.
Jord
Spåren efter de fyra stora floders historiska slingringar, Hawke’s Bay, skapar en mängd olika jordmåner och forutsättningar för vinodlingar. De tätt planterade slätterna är slammrika ovanpå grusiga jordar: Havelock har mer sandiga backar medan i Hastings hittar man lera.
Besök Hawke’s Bay
Hawke’s Bay är Nya Zeelands näst största vinproducerande region och har en mängd öppna vinkällare, vingårdsrestauranger och vingårdsboend. Detta är en drömdestination för vinälskare, lättillgänglig via Napier flygplats. Regionen erbjuder en mängd olika upplevelser. Från välutvecklade cykelleder, till arkitektur och vinturer i klassiska bilar. Mångfalden i vinstilar speglas även av mångfalden i landskapet eftersom vingårdarna är spridda över slättar, bergstoppar och dalar och kustklippor. Vin och mat är verkligen ett sätt att leva i Hawke’s Bay och firas med festivaler, marknader och evenemang under hela året. För mer information om hur du besöker Hawke’s Bay, se www.hawkesbaynz.com