De flesta vinprovare förblir ofta omedvetna om hur många andra druvsorter som odlas i landet. Men dessa ökar mångfalden och djupet i Nya Zeelands viner.
Nya Zeeland har byggt ett solid internationellt rykte på sina Sauvignon Blanc och Pinot Noir, samtidigt som de får allr mer erkännande för sorter som Chardonnay, Syrah, Bordeaux-röda och aromatiska vita.
Druvorna, lite i skymundan odlas ofta av små hängivna producenter som brinner för sorterna och erbjuder en extra upplevelse för konsumenter som vill utforska landets regioner, klimat och producenter.
Albariño – 27h
Albariño, som kommer från Galicien i nordvästra Spanien, trivs mycket bra på Nya Zeeland och finns nu i samtliga av landets regioner, allra mest i Gisborne, Marlborough och Hawke’s Bay. Vanligtvis är vinerna lätta till medelstora, fruktiga med parfymerade aromater och torr fruktig smak som är rik på persika och citrus med en antydan av fänkål, citrongräs. Albariño passar väl ihop med fisk och skaldjur.
Arneis – 33ha
Det främsta vita vinet från Italiens Piemonte-region, planterades i Arneis först 1998. Sedan dess har intresset för druvan vuxit hos producenterna och nu hittar man vinstockarna främst i Hawke’s Bay, Gisborne och Marlborough. Vinerna är i allmänhet torra, medelstora och svagt doftande, med de klassiska Arneis-elementen av mogen päron, aprikos och mandel.
Chenin Blanc – 22ha
Chenin Blanc, en underbart mångsidig druva som har inspirerat en handfull nyazeeländska producenterna som har förälskat sig i dess komplexitet. Nya Zeelands svala klimat och stort antal soltimmar ger stort utrymme för de klassiska kännetecknen på viner från druvan: torrhet tillsammans med rika smaker av äpple, kvitten, blommig och honung. En rad stilar produceras från friska och torra till mjuka söta viner.
Grüner Veltliner – 46ha
Grüner har ett österrikiskt ursprung som ger blekgröna viner med citrus, vit persika och lätt doftande komplexitet. Här hittar man även en distinkt smak av vitpeppar och örtteppar (oftast dill, gurkor eller kokt selleri) och uppfriskande torrhet. Odlas från Gisborne till Central Otago och överallt däremellan
Tempranillo – 20ha
Nya Zeelands handfull Tempranillo-producenter finns i alla regioner som producerar viner med god karaktär och kvalitet. Särskilt lovande är vinerna som kommer från de varmare områdena Hawke’s Bay och Waiheke Island. Viner är fyllda av det spanska som robusta, jordnära karaktärer, kryddig rik frukt (plommon, körsbär och jordgubbar) och fyllig kropp.
Viognier – 119ha
Denna franska sort blir allt populärare i Nya Zeeland, kanske som ett alternativ till Chardonnay. Samtidigt erbjuder den attraktiva aromaterna och antydan till sötma för dem som tycker om Pinot Gris. Vinerna varierar i stil från ljusa och färska till fylliga och strukturella, men här hittar man i allmänhet mogen aprikos, persika, apelsinblomma, jasmin och kryddanoter. Planteringar är huvudsakligen koncentrerade till Hawke’s Bay och Waiheke Island, där ibland Viognier också blandas i små mängder till deras Syrah, vilket ökar ytterligare både arom och smak.
Petite Noir – 8ha
Petite Noir är en ålderdomlig druva som ursprungligen kommer från Frankrikes Beaujolais-region. Även om den bara tillverkas av ett litet antal producenter här i Nya Zeeland, lockar den många med sin ljusa, saftiga och glada personlighet som är rik på blåbär, hallon , körsbär och violer.
Montepulciano – 9ha
Nya Zeelands Montepulciano-potential har bara börjat utforskas av producenter, och stilarna varierar, men det bästa fångar essensen i det italienska originalet tillsammans renheten från Nya Zeeland. Tänk saftiga svarta och röda bär tillsammans med en antydan aa surt körsbär och plommon. Montepulcianos fasta, torra tanniner gör det också till en perfekt sällskap till Nya Zeelands utmärkta lamm- och hjortkött.
Pinot Blanc -11ha
En medlem av den större Pinot-familjen (dvs. Noir och Gris), det är bara en mycket liten del av odlinarna ger plats åt Pinot Blanc. Nya Zeelands svala men solrika klimat passar dock druvan bra.
Pinotage 25ha
Sydafrikanska hybriden Pinotage har sina ambassadörer med planteringar i Gisborne, Auckland och Northland samt mindre områden i Waipara Valley, Marlborough och Nelson. Ett tidigt mognande rött som producerar försiktigt doftande, mogna, fruktiga, mjukt strukturerade viner med salta plommon- och hallonsmaker.
Sangiovese – 8ha
En annan italienare att som försöker hitta sin plats i Nya Zeeland. Sangiovese, som främst odlas i Auckland och Hawke’s Bay, vars långa, relativt varma växtsäsonger tillåter den att behålla aromen och samtidigt utveckla ett djup av röda körsbär, plommonsmak och lite kryddor.
Sauvignon Gris – 113ha
Nej, det är inte en blandning av de populära Sauvignon Blanc- och Pinot Gris-varianterna, utan en druvat på egen hand (om än från en klonad mutation av Sauvignon Blanc). Sauvignon Gris delar dock den livliga fruktighet och blandningen av fruktighet, färsk ört och mogen stenfrukt. Odlas främst i Marlborough.
Semillon – 48ha
Mycket av Semillon som odlas i hela Nya Zeeland används i blandningar, där det kan ge extra djup till bland annat Sauvignon Blanc. Emellertid gör några få producenter med särskilt lämpliga platser viner allt från torrt, fylliga och fruktiga till kraftigt söta i efterrättstilar. Alla känneteknas dock av tydlig citron-, lime-, äpple- och melonrik frukt.