Nötaktig smak balanserad med frisk syra och frukt är kännetecknen för Nya Zeelands mousserande vin.
Traditionell mousserande vinframställning i kombination med Nya Zeelands svala klimat och rikligt med solsken ger imponerande högkvalitativt mousserande vin.
Vinerna är balanserade och välstrukturerade. Med tydlig fruktighet, naturligt hög syra och stora smaker har Nya Zeelands mousserande viner blivit kända för sitt djup, finess och är enkla att njuta av.
Marlborough producerar en betydande del av Nya Zeelands mousserande viner även om det finns producenter över hela landet. Ett stort antal olika stilar, främst Méthode Traditionnelle från de klassiska varianterna Pinot Noir och Chardonnay men också aromatiska stilar inklusive mousserad Sauvignon Blanc.
Trots att Nya Zeelands mousserande export endast representerar en procent av den totala, har vinerna tack vare sin kvalitet och karaktär snabbt fått ett stabilt rykte om sig att vara prisvärda.
Till maten
Nya Zeelands mousserande vins höga syra gör det till en utmärkt följeslagare med mat, inte bara ett vin för festligheter. Det passar speciellt bra till skaldjur och inte minst ostron, men förhöjer även smaken åt rökt lax, kaviar och färsk sashimi.
Mousserande viner passar ofta bra till fläskrätter liksom många kinesiska rätter. Sötare stilar (Demi-Sec eller Doux) kan vara utmärkta ihop med lättare fruktbaserade desserter eller användas som smakåterställare mellan huvud- och efterrätter.
De flesta mousserande vinerna är färdiga att dricka vid köp och de bästa nya zeeländska vinerna står sig anmärkningsvärt gott mot sina franska motsvarigheter.