Intensiv, uttrycksfull, fruktig. Ursprungligen från Bourgogne, har druvan Pinot Noir hittat ett hem långt från Europa på Nya Zeeland.
Nya Zeelands vinproducenter satsar på en rad olika Pinot Noir-stilar från hela landet, tydligt påverkade av region och jordmån.
Pinot Noir odlas främst i de svalare sydliga regionerna: Wairarapa, Marlborough, Nelson, Canterbury & Waipara och Central Otago.
Den enorma mångfalden i klimat och jordmån på Nya Zeeland, möjliggör ett dock brett utbud av stilar. Gemensamt för alla är dock struktur och elegans, kraftfullhet och fruktig intensitet.
Sedan 1990-talet har planteringarna vuxit i alla regioner på södra ön och även på utvalda platser på den norra ön.
Nya Zeelands Pinot Noir har haft en imponerande tillväxt i exportförsäljningen. Det är nu bara Sauvignon Blanc som är har större produktionsvolym.
Prova en Pinot Noir från Nya Zeeand tillsammans med vaktel, kalkon och anka; eller en filé av lax eller för all del griskött, kalvkött, lamm eller hjortkött.
Klimat är en viktig faktor för regionala stilar.
Hawke’s Bay
Härifrån dominerar körsbär, bärfrukter, plommon, blommor och kryddor, alla med vackert mjuka tanniner och stor smakrikhet.
Wairarapa
Mörkare arom av frukt. Inledningsvis söt frukt men sedan smaker åt det mörka plommon- och chokladhållet.
Nelson
Doftande, komplexa, jordnära och salta identifierbara viner med rik, kryddig, körsbärs- och plommonsmak. Dessa viner är koncentrerade, balanserade och smidiga med fina tanniner.
Marlborough
Rött aromatisk fruktighet och ljust hallon, körsbär och plommon. Viner har vanligtvis en frisk torrhet.
Canterbury & Waipara Valley
Röda och mörka bär med kryddig antydan. Fast struktur och torrhet.
Centrala Otago
Gibbston Valley-distriktet har söta, mjuka, fruktiga frukter med smaker av hallon, jordgubbar och färska örter och kryddig smaker. De varmare områdena Bannockburn och Lowburn producerar fylligare, viner med mer tannin och med körsbär och mörk frukt. Undertoner av torkad timjan är vanligast hos Pinot Noir från Alexandra.
Tillsammans med mat
Prova druvan tillsammans med vaktel, kalkon och anka; med laxfilé eller varför inte griskött, kalvkött, lamm eller hjortkött.