Mt Difficulty Wines grundades i mitten av 1990-talet av fyra nya vinmakare som precis planterat egna vingårdar – Molyneux, Mansons Farm, Verboeket Estate och Full Circle. Men inte förrän 2004 formaliserades projektet. Den första årgång som lanserades var 1998 – en pinot noir och en chardonnay. Sedan 1999 är Matt Dicey vinmakare. Serien Roaring Meg lanserades 2004.
Central Otago är Nya Zeelands, och ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. Nederbörden i området är oftast under 400 millimeter per år.
Tillverkning
Vinrankorna växer i sedimentär mager jordmån med inslag av kalk. Druvorna skörades mellan 17 April och 2 Maj.
År 2020 var en klurig årgång med en lång och kall vår samt kalla perioder under tillväxtfasen ute i vingårdarna. Skörden blev därför något senare än vanligt men med mycket hög kvalite och en högra syra än tidigare årgångar.
Druvmusten fick stabiliseras under en natt innan den drogs om till jästtankarna. Jäsningen skedde sedan under kontrollerad temperatur och avbröts när det fortfarande fanns en viss mängd restsocker kvar. Vinet vilade sedan på ståltank.
Relativt dämpad och nästan anonym, kräver hårt arbete att fånga upp.
Sötman finns där i kulissen men har inte huvudrollen. Lång smak som vinner i längden.