Delade meningar

Ursprung

Rongopai är ett av Nya Zeelands äldsta vinmärken. Verksamheten drogs igång år 1932 i en statlig forskningsstation i byn Te Kauwhata utanför Auckland på Nordön. Forskningsstationen grundades i slutet av 1800-talet och leddes under många år av den italienske immigranten Romeo Brageto (1859–1913). Han anses av många vara det nyazeeländska vinets fader. 2007 tog välrenommerade Babich Wines över Rongopai och vinframställningen flyttades till deras anläggning i Henderson i West Auckland. Druvorna till Rongopais viner kommer i dag från flera vindistrikt – men främst Marlborough på Sydön och Hawkes Bay på Nordön. Babich Wines grundades för lite mer än 100 år sedan av den kroatiske invandraren Josip Babich. Bröderna Peter och Joseph Babich tog över vineriet efter sin far på 1970-talet och i dag är det tredje generationen – Peters son David – som leder företaget.

Passar till

Fisk och skaldjur, fågel, sallader och grönsaksrätter samt till bufféer.

Provsmakningen:

Utseende:

Mycket kraftig gul färg med inslag av grönt

Doft:

Speciell. Inte omedelbart charmerande men här finns i alla fall päron som tydligaste ingrediensen.

Smak:

Stark inledning med blommor och olika frukter men lite delade meningar om andra intrycket. Smaken är dock lång och hänger sig kvar. Passar bäst i sällskap, gärna med fisk.

7,6 poäng!

"Inget vanligt vin"

Fakta:

  • Förpackning: Flaska 
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  12,5 %
  • Pris: 149:- (2022)

Poängbedömning:

Rongopai Sauvignon Blanc 2019

7.6

Utseende

8.5/10

Doft

6.4/10

Smak

8.0/10