7,3 poäng!
Ursprung
Saint Clair grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim. Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair.
Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate. 1994 var första gången som alla viner
vann medaljer, inklusive guld och vinerna är sedan dess populära världen över.
Frukten kommer från vingårdar i Southern Valley i Wairau och kallmacereras under 5 dygn vid
ankomst till vineriet för att hjälpa till med extraktionen av smakämnen och färg från druvskalen.
Under den efterföljande alkoholjäsningen pressades druvskalen ner ca åtta gånger om dagen och
vinet fördes sedan över i ståltankar samt franska ekfat för att mogna innan buteljering.
Provsmakningen:
Utseende:
Stark färg med tydlig lila rand mot kanten
Doft:
Medelstor men en viss spritighet. Här finns dock som alltid även hallon och kanske lite jordgubb med, det är ju trots allt en Pinot Noir
Smak:
Fördomarna om Pinot Noir är att det är trevliga men lite flyktiga viner som helst ska avjnutas med någon lätt måltid. Här hittar man däremot massor av kraft som skulle nästan kunna brotta ner vilken köttbit som helst. Lite oväntat men roligt att upptäcka och ger en kaxig känsla.
Kanske inte så lång smak men i bra balans.
"Tål att smakas av"
Fakta:
- Artikelnumme: 16015
- Producent: Saint Clair Family Estate
- Ursprung: Marlborough
- Importör: Sigva AB
- Årgång: 2021
- Druva: Pinot Noir
- Förpackning: Glasflaska
- Volym: 750 ml
- Alkoholhalt 13 %
- Pris: 119:- (2023)
- Socker: <0,3 g/100ml