Härligt lång smak som dröjer kvar

8,3 poäng!

Saint Clair Family Estate

Saint Clair grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim.

Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag, men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate. 1994 var första gången som alla viner vann medaljer, inklusive guld, och vinerna är sedan dess populära världen över.

Hela familjen Ibbotson är engagerade i familjeföretaget och jobbar passionerat med allt som krävs för att tillverka sina utsökta viner.  Döttrarna Sarina och Julie sköter numera merparten av den dagliga driften i vineriet. Sonen Tony är bosatt i Australien men ansvarar för all design och jobbar med familjeföretagets hela grafiska profil på avstånd, även om han ofta är hemma i Marlborough på besök. Sedan har vi förstås pappa Neal & mamma Judy som fortfarande i allra högsta grad är delaktiga i strategi och utveckling trots att de nådde pensionsålder för rätt så många år sedan.

Med det starka engagemang familjen har i sitt företag är det svårt att tänka sig att någon av dem någonsin kommer att pensionera sig helt och hållet. Arbetet är snarare en livsstil fylld av mycket glädje och njutning!
Saint Clair äger vingårdar i Marlborough och Hawke’s Bay och varje år köper de lite mer mark, för att utveckla produktionen och fortsätta sitt spännande arbete med tradition såväl som innovation. Resterande vingårdsareal har de långtidskontrakt för och de sköts precis som om de vore deras egna.  Saint Clair är inte ekologiskt certifierade men de använder minimalt med gödningsmedel etc. då de tror på en hållbar jord och vinmakning. Neal har ju arbetat med vingårdar i Marlborough ända sedan 1978 så han vet att det är viktigt att ta hand om jorden där vinrankorna växer för att få bra viner i slutändan!

Vinet

Regionen Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från underregionen Wairau Valley. I de lägre delarna av Wairau Valley, där druvorna till detta vin växt, är inflytandet från havet stort och ger bland annat kallare nätter än i övriga delar av Wairau Valley.

Druvorna pressades direkt efter skörden. Musten fick stabilisera och jäste sedan vid låg temperatur på ståltankar med utvalda jäststammar. Denna batch vin utsågs till den bästa vid en blindprovning som vinmakarteamet genomförde och buteljerades därför under namnet Reserve.

Provsmakningen:

Utseende:

Väldigt ljust, nästan åt det osynliga hållet men det finns en liten grön antydan i kanten.

Doft:

En mycket kraftfull doft och man känner igen druvan. Den går helt enkelt inte att missa.

Smak:

Här är ingen lång startsträcka, smaken kommer direkt och slår nästan knock.  Fruktigt och blommigt, runt och med en liten oljighet i karaktären så är detta ändå inget mesigt vin för svaghjärtade. Här slår vi på stora trumman och allt finns kvar i munnen, långt efter sista klunken.

"Massor av frukt och smak"

Fakta:

  • Förpackning: Glasflaska
  • Volym: 750 ml
  • Alkoholhalt  12,5  %
  • Pris: 199 :- (2023)

Poängbedömning:

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc, 2022

8.3

Utseende

7.5/10

Doft

8.5/10

Smak

9.0/10