Vindistrikten i Nya Zeeland

Många intressanta områden

Nya Zeeland har världens ostligaste vindistrikt, Gisborne på Nordön och några av världens sydligaste vingårdar, i Central Otago på Sydön. Det är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, först 1973 började man plantera i Marlborough, som i dag är världsberömt för sin sauvignon blanc. Med cirka 22 000 (2017) hektar står sauvignon blanc för 59 % av landets produktion, pinot noir kommer på god andraplats med drygt 5 600 hektar motsvarande cirka 15 % av arealen. Andelen av världsproduktionen av vin är däremot bara 1 procent.

Mångfald av viner – med skruvkapsyl

Från detta ”The green and clean land” har vi inte bara fått friska rena viner som krispig sauvignon, smakrik chardonnay och aromatisk riesling och gewürztraminer. Utan också högklassiga bordeauxblandningar av cabernet sauvignon och merlot samt pinot noir. Eller pepprig syrah från Hawke’s Bay. Landet har även drivit utvecklingen av skruvkapsylen – en stor majoritet av vinerna är förslutna på detta sätt – enkla såväl som dyra. Hållbarhet är också något ”the Kiwis” brinner för och många vinproducenter arbetar med att minimera vatten- och elförbrukning eller arbetar med biologisk mångfald i vingårdarna. Enligt nzwine.com är 98 procent av druvorna certifierande som ”sustainable”.



Nord och Syd har olika klimat

Nya Zeeland är uppdelat i tolv distrikt. Nordön har ett varmare klimat än Sydön, vilket gör att sent mognande druvor som syrah och cabernet sauvignon trivs bäst på Nordön och pinot noir och sauvignon blanc på Sydön – generellt sett. För det finns undantag. Till exempel tillverkas det kvalitetsviner i Wairarapa på sydöstra Nordön av pinot noir och sauvignon blanc.