Nya Zeeland producerar främst vitt vin från en rad internationella vindruvor. Av landets odlingar utgörs cirka 70 procent av gröna druvor, där sauvignon blanc är i stor majoritet. Den förr så populära müller-thurgau har förlorat mark till chardonnay, sauvignon blanc och riesling. Andra druvor som ökat sin andel är pinot gris och viognier, som båda trivs i det svala klimatet.
Produktionen av rött vin ökar stadigt och de flesta av landets blå druvor har ökat sin andel de senaste åren.
Pinot noir är inte bara ledande bland de blå utan är även den näst mest odlade druvan totalt. Ungefär 20 % av dess produktion används till produktion av mousserande viner, medan resterande del går till stilla röda viner. Merlot och cabernet sauvignon odlas relativt mycket och andra av betydelse är cabernet franc och syrah.
De flesta vinprovare förblir ofta omedvetna om hur många andra druvsorter som odlas i landet. Men dessa ökar mångfalden och
Strukturerad. kraftfull. lättillgänglig. Strukturen och finessen i Nya Zeelands Cabernet Sauvignon möter den livliga fruktigheten hos Merlot. Nya Zeelands vinproducenter
Intensiv, uttrycksfull, fruktig. Ursprungligen från Bourgogne, har druvan Pinot Noir hittat ett hem långt från Europa på Nya Zeeland. Nya
Trivs bra i Nya Zeeland och blir allt populärare, men fortfarande inte så vanlig.
”Nya Zeelands kallare, maritima klimat skapar många Pinot Gris viner med stor komplexitet och nyans” Neal Martin, www.eRobertParker.com Pinot Gris,
Mångsidigheten hos denna druva gör den perfekt för vinodlare och vinproducenter att skapa mästerverk.
Unik, sprudlande, intensiv. Den explosiva sorten som väckte världens intresse för Nya Zeelands vin. De explosiva smakerna från Nya Zeelands