Vinlandet Nya Zeeland

Spännande historia

Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Men det dröjde 150 år innan landet på allvar började utnyttja sitt svala, maritima klimat för framställning av kvalitetsvin. Några av de faktorer som bromsade vinnäringen var vinlusens ankomst 1895 och ett restriktivt regelverk som begränsade producenternas möjlighet att sälja sina viner direkt till allmänheten.

Hållbar produktion

Under de senaste 30 åren har utvecklingen gått mycket snabbt och produktionen har mångdubblats sedan 1960-talet. Moderna produktionsmetoder har tillsammans med satsningen på sauvignon blanc under 1970-talet byggt upp landets rykte som vinnation. Många vinmakare har också tagit inspiration från Europa och ofta även praktiserat i till exempel Frankrike för att ta till sig klassisk vinodlingsteknik.

Nya Zeeland ligger också lång framme när det gäller hållbar produktion, så kallad sustainable winegrowing – som innebär att man tar hänsyn till hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter.

Scroll to top
Skip to content
Verifierad av MonsterInsights